Thursday, April 3, 2014

Crunchy Oatmeal Bites With Cheese

We eat a lot bread in our tiny household - a breakfast is not the same without it. These oatmeal bites with cheese I came up with years ago when a lack of bread happened. I think the original recipe was much more simple - and boring. So I changes few things. My favourite ingredient oatmeal gave them a nice structure.

I'm not sure what should I call them in English... They are salty, but being so crunchy, they don't resemble typical bread. I'd be glad to hear your suggestion!


Anyway if you are onto salty delights these quick bites could make your day!
Yesterday I tried out some honey on them instead of marmalade. Delightful!

Ingredients for 12 pieces:
300 ml. oatmeal
200 ml. wheat flour
2 teaspoons baking powder
200 ml. shredded cheese
250 ml. milk
50 ml. butter, softened
2 tablespoon syrup or honey
1 teaspoon (herb)salt

Add if you feel like it:
2 teaspoons oregano
1 crushed garlic clove

First mix oatmeal, flour and baking powder together. Then use microwave to soften the butter. Add all ingredients together and mix the dough thoroughly. Heat oven to 225 Celsius degrees (which should be 437 Fahrenheit according to this Measurement Converter). Use a table spoon to lift individual chunks on baking paper. The diameter is around 2,5 inches.The ones I made did not spread much so they could be placed closely together. Bake in oven for 14 minutes.



Meillä syödään paljon leipää, vaikka syöjiä on vain kaksi. Joinain aamuina viimeiset viipaleet ovat oudosti kadonneet nukkuessa. Pelastuksena ovat nämä juustoiset kaurateeleivät. Ne eivät tarvitse aikaa kohotakseen, joten valmistaminen on kaiken kaikkiaan nopeaa. Alkuperäinen resepti ei ollut muistaakseni kovinkaan maukas, joten vaihdoin osan jauhoista kaurahiutaleisiin, nappasin juustoraastetta mukaan ja heitin muitakin lemppariaineksiani joukkoon! :)

Ainekset (12 kpl)
3 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta
2 1/2 dl maitoa
1/2 dl voisulaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl (yrtti)suolaa

halutessasi myös:
2 tl oreganoa
1 valkosipulinkynsi

Kuivat ainekset sekoitetaan aluksi keskenään. Tämän jälkeen lisätään loput aineet ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina voi olla löysähkö. Leivinpaperille nostellaan pyöreähköjä leipäsiä. Nämä kohosivat todella vähän, joten ne voi laittaa melko lähekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa 14 minuuttia. Annoin ulkopinnan kypsyä paikoin ruskeaksi, ja lopputulos oli mukavan rapsakka.


Kaurateeleivät olivat lämpimänä parhaimmillaan. Itse lisäsin päälle aavistuksen juoksevaa hunajaa, maiskis! :)

2 comments:

Comments both in English and in Finnish are welcome!
Kommenttisi on tervetullut, oli se sitten suomeksi tai englanniksi!