Saturday, May 3, 2014

Buns! Sämpylöitä!

Is there anything better than warm buns that are straight from the oven? For me the taste itself is a reason big enough to start preparing a graham sour-dough! :)


Ingredients for 20 pieces:
400 ml. graham flour
50 gr. fresh yeast
500 ml. water
1 tablespoon honey
2 teaspoons salt
700 ml. mixed flour
100 ml. seed, e.g. sesame and sunflower
50 ml. oil

Mix fresh yeast, warm water, salt and honey together in a bowl. Let it swell for five (5) minutes. Mix together the mixed flour and the seeds. Then knead the sour-dough with the seed and flours. Let the dough rise in a warm place, well covered. When the dough is about double of its size, start rolling buns. Let the buns rise about 30 minutes. Heat the oven to 437 Fahrenheit. Bake the risen buns in the middle of the oven about 10 to 15 minutes.

The original recipe (in Finnish) can be found here.

My main "secret ingredient" is a flour mix which contains wheat, oat and maize in various forms. The other is special rapeseed oil. This time I had to use ordinary rapeseed oil which could not give as good flavour as the special one.


Uunituoreet sämpylät ovat sen verran vastustamattomia, että palaan aina uudestaan tämän sämpyläreseptin pariin. :)

Ainekset (noin 20 kappaletta)
4 dl grahamjauhoja
50 g hiivaa
5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
7 dl moniviljajauhoseosta
1 dl erilaisia siemeniä (auringonkukan- ja seesaminsiemeniä)
1/2 dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja grahamvehnäjauhot. Anna turvota noin viitisen minuuttia. Sekoita moniviljajauhot ja siemenet keskenään. Alusta taikina jauhosiemenseoksella. Lisää alustuksen lopussa öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota sämpylät peitettyinä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Alkuperäinen resepti on Myllyn parhaan grahamjauhopussin kyljestä. Se löytyy myös netistä. Muuntelen sitä useimmiten niin, että laitan vehnäjauhojen sijaan sämpyläjauhoseosta ja siemeniä. Moniviljasta koostuva sämpyläjauhoseos on yksinkertaisesti herkullista! :) Toinen vinkkini on erikoisrypsiöljy. Sen antama maku kutkuttaa ainakin omia makunystyröitäni. Tällä kertaa tein tavallisella rypsiöljyllä, mutta jäin kuitenkin kaipaamaan tätä "salaista" ainesosaani.

No comments:

Post a Comment

Comments both in English and in Finnish are welcome!
Kommenttisi on tervetullut, oli se sitten suomeksi tai englanniksi!